Gingivektomi

Gingivektomi nedir?

Dişetinin bir kısmının alınması gereken durumlar olabilir;

Dişetlerinin gülümserken çok göründüğü durumlarda gingivektomi ile dişetleri daha az görünür ya da hiç görünmez hale getirilebilir.
Dişetinde “cep” denilen, gıda artıklarının kaçması sonucu bakteri oluşmasıyla meydana gelen, zararlı yapıların yok edilmesinde gingivektomi yapılır.

Bazı ilaçların uzun süre kullanımına bağlı olarak dişetlerinin büyümesi gingivektomi ile tedavi edilir. Dişetlerinde büyüme yapan ilaçlar şunlardır; Transplantasyon hastalarında, eklem romatizmalarında, sedef hastalığında, tip II diabette ve multiple sklerosis gibi hastalıklarda immün sistemi baskılayıcı ilaç olarak kullanılan Cyclosporine A, epilepsi tedavisinde kullanılan Phenytoin, anjinopectoris ve hipertansiyonda yaygın olarak kullanılan kalsiyum kanal blokörleri (Nifedipine, diltiazem, verapomil vb.).
Bazı durumlarda dişeti büyümeleri, kalıtımsaldır ve yine gingivektomi ile tedavi edilirler.

Kısa olan diş boylarını uzatmak için
Dişler aslında kısa olmasa da, bazı vakalarda dişetleri dişlerin boyunun kısa görünmesini sağlayacak şekilde yapılanmıştır. Bu durumda da gingivektomi gingivoplasti ile beraber yapılır.

Gingivektomi ve gingivoplasti nasıl yapılır?

Öncelikle diştaşlarınız ya da plaklar var ise mutlaka temizlenmiş olmalıdır. Lokal anestezi ile dişetleriniz uyuşturulur. Bazı özel cerrahi aletleri, koter ya da lazer gibi cihazlarla hekiminiz dişetlerinize daha önce planlanan şekli verecektir. Gingivektomi, işlem yapılacak diş sayısına göre birkaç dakika ile 1 saat arasında sürebilir. Gingivoplasti ise birkaç dakikalık bir işlemdir.

Tedavi Sonrasında Yapılması Gerekenler

Gingivektomi ve gingivoplasti sonrasında dişetlerinin üzerine onları koruyucu bir tip bandaj yerleştirilir. Bu bandaj işlemden sonra 10 gün boyunca dişetleri üzerinde kalmalıdır. Bandajın diş etlerinizin üzerinde bulunduğu bu 10 gün içinde yumuşak yiyecekler yenmeli, baharatlı ve kıtırlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Diş hekiminiz ya da periodondistiniz size ağrı kesici ilaç ile klorheksidinli ağız gargarası tavsiye edecektir.

İyileşme periyodu sırasında, ağız içi temiz tutulmalıdır. Cerrahi alan içinde bulunan dişler, dişeti koruyucu bandaj üzerindeyken fırçalanmamalıdır. Ancak geri kalan tüm bölgelerdeki dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Bandaj çıkarıldıktan sonra cerrahi alandaki dişlerin çok dikkatli ve yumuşak biçimde fırçalanması gerekir. Bandaj çıkarıldıktan sonraki sürede fırçalama ve diş ipi kullanımı sırasında iyileşme dokularındaki kanama normaldir.

İşlemden 7-10 gün sonra bandaj çıkarılır. Üç ya da dört hafta içerisinde dişetleri normal görünümlerine kavuşur ancak dokunun tam olarak iyileşmesi için iki ya da üç aya ihtiyaç vardır.

Menü