Ortodonti – Diş Teli

Ortodonti, ortho (düzgün) ve dontos (diş) kelimelerinin birleşiminden oluşan Yunanca bir kelimedir. Kelimenin anlamından da anlaşılacağı üzere ortodonti; çene ile ilişkisi doğru olmayan ve/veya çapraşık dişlerin düzeltilmesidir.

Çocuk ya da yetişkin olsun her birey düzgün dişlere sahip olmak ister. Gülümseme sırasında oluşacak estetik görüntünün yanı sıra eklem bozukluklarının giderilmesi, etkili çiğneme fonksiyonu  ve dişlerin temizlenebilirliğinin arttırılması açısından da dişlerin çene kemiği üzerinde düzgün sıralanması önemlidir.

Küçük yaşlarda başlayan tırnak yeme, parmak emme gibi zararlı alışkanlıklar ya da infantil yutkunma (aktif dil) nedeniyle erken dönemde oluşan dişsel anomaliler, iskeletsel problemlere dönüşmeden çeşitli apareylerle (örn: dil paravanı) giderilebilmektedir. Bunun yanında genetik geçişle anne ve babadan alınan diş-çene  büyüklüklerinin uyumsuzluğu yine “diş teli tedavisi” olarak da bilinen ortodontik tedavilerle düzeltilebilmektedir.

Ortodontik tedavi için uygun yaş nedir?

Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilmektedir. Problemin iskeletsel veya dişsel nedeni belirlenerek uygun yaşta başlanması gerekmektedir. Prognati, retrognati gibi çenelerin ileri ve geride konumlandığı iskeletsel problemlerin, çocukların büyüme ve gelişim döneminde tedavi edilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle diş hekiminin ortodontik problemi erken aşamada (10-12 yaş) farkedip, müdahale etmesi adeta kurtarıcıdır. Ortodonti tedavisi her yaşta yapılabilir. Yaşın etkili olduğu nokta, dişlerin hareket hızıdır. Yani genç kişilerde tedavi daha hızlı ilerleyebilir. Yaşlılarda yapılan ortodontik tedavinin süresi gençlere göre bir miktar daha uzun olabilir.

Ortodonti tedavisinin süresi ne kadardır?

Tedavinin süresi genelde ortalama 1 – 1,5 yıl kadardır. Kişilerin kemik yapısına, dişlerin hareket hızına ve çapraşıklık durumuna göre tedavi süreleri 6 ay ile 2 yıl arasında değişebilir. Kliniğimizde yaptığımız istatistiklere göre sabir ortodonti tedavileri, eğer hasta kontrollerine düzenli gelmişse ortalama 1 yıl gibi sürmektedir. Tedaviden önce hastalarımıza asla tedavi süresi vaadi vermeyiz, veremeyiz, çünkü bu kişinin kemik yapısı ile çok alakalı birşeydir. Sadece tahminlerde bulunabiliriz.

Metal braketlerin estetik problem oluşturduğu düşüncesi ile sıkıntı yaşayan hastalar için daha az dikkat çeken diş rengindeki porselen (seramik) braketler tercih edilmektedir. Ve hatta uygun vakalarda braketler, dişlerin arka yüzüne yerleştirilebilmektedir (lingual braket), fakat günümüzde bunun yerini invisalign almıştır. Braketler için estetik kaygıları olan hastalarda çapraşıklıkların düzeltilmesi için şeffaf plaklar (invisalign tedavisi) geliştirilmiş olup, bu tedavinin süresi de vakanın durumuna bağlı olarak 2-24 ay arasında değişmektedir.

Ortodonti Diş Teli tedavisinin fiyatı ne kadardır?

Ortodonti tedavilerinin zorluk seviyesi, kişinin dişlerinin çapraşıklık durumuna bağlıdır. Hastalara göre bazı ufak bozukluklar, aslında iskeletsel olup düzeltmesi çok uzun zaman alabilmektedir. Bu yüzden muayene edilmeden net tedavi ücreti belirlemek imkansızdır. Sizi en kısa zamanda kliniğimize ücretsiz ortodonti muayenesi için bekliyoruz. Önceden çekilmiş panaromik röntgeniniz varsa yanınızda getirmeyi unutmayın.

Diş Teli sadece alt veya sadece üst çeneye takılabilir mi?

Genellikle takılmaz. Ortodonti tedavilerinde çarpık dişler düzeltilirken çoğu zaman karşı çeneden, yani üst dişler düzeltilecekse alt dişlerden destek alınarak kuvvet uygulanır. Bunun için tüm çenede tel olması gerekir. Olması gereken doğru tedavi budur. Bazı durumlarda hastaların özel istekleri doğrultusunda tek tarafa tel takılarak yarım tedavi uygulanır, fakat bu durumda hastaya gerekli bilgilendirme yapılarak, sonucun tüm çeneye tel takıldığı gibi olmayacağı önceden söylenir. Tek tarafa tel taktırmak tedavi fiyatını yarı yarıya etkilemez, çünkü ortodonti ücreti kullanılan malzeme miktarına göre değildir, tüm çeneye uygulanan kombine bir tedavi sürecinin maliyetidir ve tedavi süresi değişmez. Bu yüzden biz hastalarımıza neredeyse her zaman tam tedaviyi öneririz.

Menü