Diş Eti Grefti

Dişeti tıkanıklığı sağlığınızı veya görünümünüzü etkiliyorsa, dişeti aşılaması olarak adlandırılan bir prosedür önerilebilir. Korkunç gibi görünse de, periodontistler (dişeti dokusu alanında uzman) tarafından düzenli olarak çeşitli diş eti greftleme prosedürleri uygulanır.

Dişeti aşılaması, az diş eti dokusunun bulunduğu veya henüz diş eti tutulumunu önlemek için veya dişlerin kök yüzeylerini örtmek için tavsiye edilen, az miktarda yeni dokuyu, dikkatli bir şekilde yerleştirmeyi içerir. Bu prosedürde kullanılan doku çeşitli kaynaklardan gelebilir ancak alan rahatınız için uyuşturulduktan sonra genellikle damaktan (ağız çatısı) alınır. Ardından, bir insan saçığından daha ince olabilecek dikiş materyali kullanarak ihtiyaç duyulduğu yerde hassas şekilde dikilir.

Greftleme işlemi tamamlandıktan sonra vücudunuz iyileşme sürecine girer. Bu süre zarfında, yeni kan damarları greft içine büyümekte ve çevre doku ile bütünleşmesine yardımcı olmaktadır. Başarılı bir greft, diş hassasiyetini ve dişeti hastalığı gibi sorunları azaltabilir veya ortadan kaldırabilir, bunun yanında estetik gülümsemenizi de geliştirebilir.

Diş eti greftine ihtiyacınız olup olmadığını nasıl anlarsınız? Çoğu zaman, sorunu açıkça görebilir veya hissedebilirsiniz. Dışa vurulmuş diş kökleri, dişlerinizi aşırı “uzun” hale getirebilir ve genellikle beyaz kaplamalardan biraz daha koyu renkte görünürler. Diş eti durgunluğu, “dişin uzuması” ifadesini duyduğumuzda yaşla birlikte artabilen bir durumdur. Ancak diş eti durgunluğunun potansiyel sorunları sadece kozmetik değil, aynı zamanda ağız sağlığını da ciddi şekilde etkiler.

Dişetinize Daha Yakından Bir Bakış

Dudak dokusu ağzınızın içinde yemek yeme, çiğneme ve ısırmanın kuvvetli mekanik (mikrobik) etkilerine karşı koyan bir bariyer oluşturur. Dişeti birkaç nedenden dolayı geri çekilip küçülmeye başlayabilir.

Onlardan biri, etkili olmayan ağız hijyeni: Bu hem diş plakasını çıkaramayan yetersiz fırçalanmayı hemde dokuları aşındıran aşırı fırçalamayı kapsar. Çıkarılabilir protezler, dil cıvataları, hatta tırnaklar gibi diş etlerine sürtünen yabancı cisim parçaları dişeti durgunluğuna katkıda bulunabilir.

Dişin kökleri sağlıklı dişeti dokusunun korunmasını kaybettiğinde, sıcak veya soğuk havaya karşı aşırı duyarlı hale gelir ve birçok gıdalar ve içecek tüketirken ağrıya neden olabilir. Daha da kötüsü, dişeti dokusu eksikliği bakterilerin köklere nüfuz etmesini kolaylaştırır ve çürümeye neden olur, ya da minör travma, dişeti durgunluğuna neden olur. Her iki durumda da nihai sonuç diş kaybına neden olabilir. Bu nedenle dişeti durgunluğunun düzgün bir şekilde tedavi edilmesi önemlidir.

Dişeti Durgunluğunun Grefti ile Tedavisi

Dişlerinizi, diş etlerinizi ve genel sağlık durumunuzu ayrıntılı bir şekilde inceledikten ve değerlendirdikten sonra, dişeti greftleme prosedürü önerilebilir. Bu prosedürde kullanılan doku, çeşitli kaynaklardan elde edilebilir ki kullanımı güvenli hale getirmek için tıbbi olarak işlenmiş, durgun bölgeye yan, sert damaktan ya da başka bir kişiden bağışlanmış doku olabilir.

Birkaç farklı aşılama yöntemi vardır. Örneğin, konuştuğunuzda veya gülümsediğinizde gözle görülemeyen diş eti dokusunu ağzınızın içinde kaybettiyseniz, diş kökü yüzeyini tamamen kaplamaya çalışmaksızın daha fazla durgunluğu önlemek için diş eti dokusu yerleştirilebilir. Bu prosedüre, serbest dişeti grefti (doku kan dolaşımından ayrıldığından) denir ve gerçekleştirilmesi yaklaşık 45 dakika alır. Çok yüksek bir başarı oranı ile öngörülebilir. Amaç kök yüzeyleri kaplamak ise, işlem daha karmaşık hale gelir ve daha uzun sürebilir, ancak yine de çok başarılı.

Greftleme prosedürleri tipik olarak lokal anestezi altında yapılır ve genellikle ağrısızdır. Doku damağınızdan alınmış olsa bile, ameliyattan sonra çok az rahatsızlık hissedeceksiniz, çünkü bu verici alan genellikle yatıştırıcı, sıvı bir yarabandı benzeri malzeme ile kaplıdır. Neyse ki, sahip olduğunuz rahatsızlıklar reçeteli anti-inflamatuar ilaçlarla hafifletilebilir ve genellikle kısa ömürlüdür. Bir hafta kadasr süren hafif bir diyet (ve bir antibiyotik) de dokuların tamamen iyileşmesini sağlar.

Diş etlerinizi sağlıklı tutmak

Dişeti greftinin ardından, iyi bir ağız hijyeni uygulamak her zamankinden daha önemlidir. Bu, dişeti sorunlarının gelecekte gelişmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Rejiminiz flörür diş macunu ile düzgün fırçalama, günlük diş ipi, sağlıklı bir diyet ve düzenli diş ve diş eti muayenelerini içermelidir. Sağlıklı dişetleri korumak, genel ağız sağlığını ve gülümsemenizi korumak için bir anahtardır.

Menü